Марта Тенева

Сугестопед (Сертификат № 305/2013 г.) към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”

Тя е енергична, позитивна и щедра на чаровни холивудски усмивки. Като сугестопедагог по английски език в център по класическа сугестопедия „Вихровения”, Марта Тенева се чувства у дома си. За нея това е място, в което няма рамки и всеки преподавател и ученик може да разкрие най-красивите нюанси на личността си. Младата ни преподавателка е завършила английска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и е натрупала сериозен стаж като преподавател и преводач. Щастлива е, че чрез сугестопедията има възможност да изразява всичките си таланти – танци, музика, театър, рисуване. Смята, че човек не бива да изпитва напрежение, когато работи, а трябва да прави това, което го кара да се чувства добре.

„В моите курсове си събувам обувките и влизам с меките пантофки, с всичко положително в мен. Най-доброто мое аз е там!” – казва тя.

Знае, че пристъпвайки през прага на „Вихровения”, учениците усещат, че се намират на място, където могат да бъдат спокойни в сигурна и благоприятна за усвояване на знания среда. Марта смята, че те заслужават максимума от своите преподаватели. Винаги реагират на положителното отношение като отвръщат със същото. Това действа безотказно.

За нея „Всяко човешко същество е специално и с всеки може да бъде изграден мост на комуникация. Но в ежедневието си ние забравяме, че връзката помежду ни може да бъде позитивна. Сугестопедията е тук, за да ни покаже, че това се случва реално.” С търпение и разбиране тя успява да премахне бариерите, които си поставят хората в общуването. Вярва, че когато даваш много от себе си се зареждаш.

Мис Марта е убедена, че извън сугестопедията всички ние играем роля. Вътре в нея, обаче се преобразяваме в самите себе си. Тя помни думите на проф. Д-р. Лозанов, който е казал, че най-важното е да слушаш другия. Това обогатява и разширява възможностите да го разбереш и да му помогнеш да се радва на живота. За нея всички хора потърсили сугестопедичния метод на обучение правят крачка към своето развитие – към положителната промяна в живота си. Общувайки в сугестопедичен курс хората разбират, че могат да изградят друг вид отношения.

Нашата жизнерадостна преподавателка казва, че науката е жива и трябва постоянно да се развива и да посреща изискванията на бъдещия свят. Тя вижда в сугестопедията потенциала, който ще я превърне в официален метод на обучение.

За Марта Тенева сугестопедията е overwhelming experience (много силно емоционално преживяване), което трансформира хората по невероятен начин. След като преминат през сугестопедичен курс на обучение те вече не са същите.

Ново от блога