Google

Преподаватели

Начало - Преподаватели - Йорданка Иванчева
Йорданка Иванчева

Йорданка Иванчева

Сугестопед (Сертификат № 290/2013 г.) към Фондация „ Проф. д-р Георги Лозанов и проф.

д-р Евелина Гатева"

Тя е необикновен вид цвете. Крехка и нежна е като Дейзи на Франсис Скот Фицджералд, но несравнима в изразяването на емоциите и вълшебния си смях. Тя е Йорданка Иванчева - преподавател по английски език по метода на Класическата Сугестопедия, който смята, че всеки работен ден е незабравим, защото всеки ден се случват необикновени неща.

Йорданка Иванчева е завършила Английска гимназия и Американския университет в България. За нея животът е едно голямо училище. “Докато учиш, вървиш напред” – казва тя. Смята, че непрестанното учене поддържа човек млад.

„Най-голямата пречка за повечето хора, когато учат чужд език е техният страх да не сгрешат.” – споделя тя. Сугестопедията им помага да се отпуснат след като разберат, че, въпреки грешката, ще бъдат разбрани. Струва й се, че тези, които знаят повече имат по-голяма бариера, по-голям страх да не сгрешат. Радва се, когато вижда да се отварят и да осъзнават, че не е важно да кажеш нещата по правилния начин, а по-важното е да бъдеш разбран и да изпитваш удоволствие от комуникацията. Учениците й преоткриват езика, който са учили години наред и така и не са успели да проговорят. Според Дани, в своето ежедневие повечето са забравили да творят, а творческото начало живее у всеки един от нас. В сугестопедичните си часове по английски тя предразполага хората да се забавляват и ги вдъхновява да измислят и правят творчески неща. Казва, че уроците й са „нещо много рационално с емоционална нотка”.

Мис Дани смята, че на възрастните хора им липсва спонтанната радост на децата. Когато сугестопедията я събуди, те се чувстват заредени с положителна енергия. В песните, които пее със своите курсисти се пее за щастие, добри приятели, любов, красиви природни картини. Музиката, в комбинация със свободата и радостта, кара хората да се чувстват в хармония със себе си. За Дани всички, докоснали се до сугестопедията, са като цветя, които се разтварят и разкриват своята душевна красота и творчески потенциал. Когато вижда това тяхното разтваряне, тя знае, че е направила най-доброто.

За нея е много важна средата, в която се провежда обучението. „Отрицателните емоции вкисват средата, а смехът и усмивките я алкализират” – казва тя с усмивка.

Тя вижда бъдещето на сугестопедията като наука проникнала във всякакъв вид обучение. Иска й се да бъде приложена в различни области – музика, танци, балет. „Голяма радост ще бъде и за децата и за преподавателите” – казва тя. Иска й се сугестопедията да заживее и вкъщи, в семейството.

„С всеки изминал ден става все по-вълшебно и по-вълшебно!” казва Дани.

Снимки от курсовете на Йорданка Иванчева можете да видите в ГАЛЕРИЯ.

Видео