Google

Преподаватели

Начало - Преподаватели - Христина Щерева
Христина Щерева

Христина Щерева

Сугестопед (Сертификат № 341/2015 г.) към Фондация „ Проф. д-р Георги Лозанов и проф.д-р Евелина Гатева"

Христина Щерева е сугестопедагог по гръцки език в Център по Класическа Сугестопедия „Вихровения”. Завършила е новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“, (Магистърска степен; квалификация: преподавател по новогръцки език и литература). Посещавала е множество езикови програми към различни гръцки университети.

Работила е като преподавател по новогръцки език в СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и частни езикови школи, а също и като преводач. По-късно, влечението й към динамиката я отвежда в други професионални сфери, където има възможност да обогати познанията си по гръцки език и да се запознае отблизо с народопсихологията на южните ни съседи. През това време осъзнава, че макар да е в състояние да се отдаде истински на всяка професия, която й предоставя възможност за себеусъвършенстване, преподаването е нещото, което идва наистина от сърцето й. Преди да се завърне към него обаче задълбочено изучава различни алтернативни образователни подходи.

„Щастлива съм, че открих сугестопедията. Тя хармонира изцяло с личната ми представа за пътя на овладяване на знания. Познатият ни от училище метод на преподаване, в който учителят буквално и преносно е срещу, а не сред учениците винаги ме е потискал. Когато свободата на избор, емоционалната ангажираност и правото на грешка са отнети, ученето се превръща в трудно и скучно задължение. Сугестопедичното обучение разчупва този модел и успява да насити процеса на учене с радост, творческо вълнение и усещане за лекота“. За нея сугестопедията е доказано ефективен образователен метод, в който уникалният синтез между ум и сърце разкрива неподозирани възможности.

Христина смята, че всяко познание е ненужно и суетно, ако не е споделено. Най-голямата й радост като преподавател е да види как учениците й стават по-добри от нея. Затова в работата си тя се раздава без остатък. Наясно е, че гръцкият се слави като труден език. За нея обаче овладяването му е като приказно пътешествие. „Първо човек вижда само голямото предизвикателство, после започва да открива красотата, вълшебството и мъдростта, които ще го отведат до скритото съкровище. Стига да не се откаже.” Нейната роля в тази приказка е да помогне на хората да повярват, че пътуването си струва. Да запали искрицата.