Google

Преподаватели

Начало - Преподаватели - Дора Давидова
Дора Давидова

Дора Давидова

Вълшебницата Дора

Сугестопед (Сертификат № 294/2013 г.) към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. 

д-р Евелина Гатева"

Усмивката й е невероятна, а дълбочината на сърцето й е безкрайна. За децата е мис Дора, Мери Попинс, мис Гея, Феята на сините пеперуди, а понякога и самият Чарлс Дарвин. Живее в приказка, в която децата не спират да се смеят и да изразяват себе си без страх. Основното, на което иска да ги научи, е да изразяват себе си без да се страхуват от наказание. Тя се радва искрено, когато види грешка в нечия тетрадка. Разказва на децата една специална история. Според нея грешката е живо същество, което не иска да бъде забравено. И за да не го забравят, децата го отбелязват с цвете и го поздравяват. „Грешното човече дойде” – казват те със смях.

Когато малчуганите имат много въпроси към нея, тя ги стимулира сами да стигнат до отговора като разсъждава по детски заедно с тях. „Когато стигнат до отговора те се радват на успеха си сякаш са открили Америка” – казва тя радостно.

За Дора Давидова е щастие да чува техния смях докато тичат, учат и играят. Казва, че той е като звън на камбанки, които кънтят в нейния ден.

Завършила е медицински колеж „Й. Филаретова” и специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 13 годишен опит в работата си с деца на различна възраст. Навсякъде се чувства като у дома си, но най-у дома си се чувства в сугестопедията. За нея законите на науката на проф. д-р Лозанов са законите на живота. Работата й в държавните детски градини е ограничила нейната свобода да изразява себе си и своята креативност. В сугестопедията е намерила точното си място.

Знае, че учителите са тези, които трябва да намират красота в най-дребните неща, да се усмихват и да бъдат удовлетворени от себе си, за да могат да бъдат добри преподаватели. Смята, че когато човек може да мотивира сам себе си, той може да мотивира и всички наоколо. Такъв пример са сугестопедагозите на "Вихровения", при които са налице добрите резултати.

Най-хубавата професия за нея е учителската. Казва, че чрез нея може да докосне най-много хора с любовта, която носи в сърцето си. Смята, че за да можеш да промениш света, първо трябва да започнеш от себе си, защото децата са абсолютно огледало на емоционалното състояние на своите родители и учители. Възрастните трябва да бъдат закрилата на децата, която им дава свобода. Понякога се налага твърдост и сериозност, но тя трябва да бъде до такава степен, че да им позволява да направят своя личен избор.

Според малката Мери Попинс в бъдеще във всички училища ще се работи по метода сугестопедия.

Видео