Google

Вашите отзиви

Начало - ЗА ВИХРОВЕНИЯ - Вашите отзиви

Френски истории - споделено от Петя Петкова, курсист от група по сугестопедичен френски език

И второто ниво от сугестопедичния курс по френски език отлетя неусетно като мелодия, идваща от прозорец със зелени, дървени капаци. Всеки курсист си тръгна с различни знания, емоции и преживявания. Групата стартира със 7 човека, а завършихме 8 – най-малкото „французойче“ се роди няколко дни след завършването на курса. Кръстиха я Вяра. Нямам търпение един ден да чуя от нея самата как ѝ се е отразил сугестопедичният курс :).

Целта на второто ниво по френски е да продължим историята, която сме започнали, да затвърдим наученото. Все повече писането става част от занятията, а излизането от реалността, както в първото ниво, остава на заден план. Причината е, че нямаме нужда от това, ние вече сме част от процеса. Всичко отново е през играта, песните и музиката. Случва се съвсем елегантно и красиво – какъвто е и самият метод.

Пет седмици на емоции, забавни моменти и още по-дълбоко потапяне във френския изтекоха неусетно. Всичко си има край. Последният ден от второто ниво беше „изпитният“ ден. Изпит à la suggestopédie – без притеснение, тестове и оценки. Всеки от нас трябваше да подготви
презентация за нещо, което много обича – пътуване, готвене, хоби. Най-прекрасният изпит, който съм полагала!

Част от дамите се погрижиха за нашия апетит и добро настроение. Една от тях ни представи нагледно как се прави известният френски киш (като ни демонстрира няколко вида, ммм) и ние сякаш участвахме във френско кулинарно предаване. Другата дама ни приготви суров шоколадов десерт, разказвайки за него с голяма любов.

След дегустацията на ястията (нямаше как иначе да оценим работата на момичетата) дойде ред на следващата презентация. Все пак Франция нямаше да е същата без виното. Беше ни представена теория, че вкусът на виното зависи от растенията, сред които се намират лозовите масиви. И тук не липсваше дегустация :).


Моята презентация беше за последното ми пътуване – до най-малката подробност. Бях подготвила видео материал, за да добият колегите ми повече представа и завърших с песен – любима част от сугестопедичното обучение. След пътешествието се отдадохме на поредната теория за деня - Calcul des probabilités. Презентацията премина в интересна за всички ни дискусия за вероятностите.

И така, от дума на дума, от разказ на разказ, ни раздадоха сертификатите за успешно завършен курс по френски език, ниво II. А така не ни се приключваше… Чакаме третото ниво с удоволствие и нетърпение!

Sophie Lechat
I, II ниво по френски език с преподавател Кремена Петкова

Споделено от курсистката в групата по сугестопедичен РУСКИ ЕЗИК Алиса Волшебная

"Първите седмици на курса, както в стиховете на Пушкин – "Душе настоло пробуждение..." После имаше регресия за около седмица, не се притесних – зная, че това често се случва... Даже го считам за добър знак. Сега, в третата третина на курса зная, че по няколко часа на ден ще съм тази, която съм.

За мен този курс е най-хубавото, което ми се е случвало от години. Когато влязох в нашата стая за първи път, аз не можех да изпея един звук. Зная, че пея фалшиво, но обичам да пея... Не бях пяла от години. Сега 2 седмици по-късно всяка сутрин се будя с песните. Те звучат в главата ми и аз затаявам дъх, за да чуя думите. Те са там, в моето Алфа състояние, там, където феите разпръскват вълшебен прашец. През деня, за да запея имам нужда от лист с текст. Сутрин преди да отворя очи зная всяка дума, всеки звук и... пея чудесно.

.....

Щастлива съм, че съм в този вълшебен курс. Методът и учителят са в хармония. Чакам да отида с нетърпение и започвам малко да се тревожа, как ще продължа, когато курсът свърши. Това не е само езиков курс, това е истинско училище по щастие. Когато съм там забравям всички грижи и се пренасям в нашата вълшебна страна."

 

 

Споделено от курсисти по гръцки език на Христина Щерева

София Илиади (Валентина Недева):

"Най-трудно ми беше да усвоя текста на най-дългата част от сценария. 

Когато изсипахме всички времена ми подейства обезсърчаващо, защото се омотах здраво, но игрите ми помогнаха доста да се справя. 

Благодаря ти от сърце, че не ни отказа! Аз нямах големи очаквания и не бях силно мотивирана, защото реално  езикът не ми трябва, но ме увлече и сега съм настроена да продължа да се занимавам дори и сама!"

Кети (Красина Димитрова):

"Атина, за мен този курс беше прекрасен. Нищо не ми е липсвало или подразнило, даже напротив...Ти ми обясни за 10 минути неща, които 5 години ме тормозеха!

Чувствах се прекрасно през цялото време, идвах винаги с огромно желание и нетърпение за следващия урок!

Успя да запалиш отново любовта ми към Гръция и гръцкия език".

А.X.  ( 20.04 – 25.05.2015)

Много благодаря за времето, в което бяхме заедно. Открих колко  е прекрасен този език. Влюбих се в него и ще продължа да го уча! Даже ще ми липсва, както усещам вече. За мен беше много полезно и съзнавам, че не е възможно да се научи всичко за това време. Но системата е страхотна и прави възможно научаването на чужд език и то с много любов и позитивни емоции.

Текстовете са великолепни– както на сценария (учебника), така и на песните. Просто нямам думи. Удоволствието беше изцяло мое.   

Като се замисля откъде тръгнах и къде съм стигнала…Осъзнавам,  че съм научила много, за което Ви благодаря.

Бих искала отново да се срещнем и в по-високо ниво, ако съм го постигнала, ако ли пък не, ще повторя същото, но имам стимул и желание да продължа.

 

Я.М. ( 20.04 – 25.05.2015)

В началото ми беше трудно да се откажа от нещата, които ме спираха. След третия ден идвах вече с нетърпение и трепет като малко дете. По време на урока нищо друго нямаше значение. Малко е да кажа, че бе удоволствие да се откъсвам от реалността с вас!

Музиката ми помогна най-много да разбера езика и да се убедя, че бих могла да го говоря и разбирам .

За мен беше огромно удоволствие да участвам, да ви познавам! Очаквам продължение…

 

Р.Б. ( 20.04 – 25.05.2015)

Курсът надмина всичките ми очаквания. От 7 години се опитвам да науча гръцки език сам – напълно безуспешно.  За тези 5 седмици започнах да чета, да разбирам , да се отпускам и да говоря. Но сме далеч от истинското разбиране на езика. Трябва да има продължение. Добре би било в групата във FB да правим упражнения, да не забравяме граматиката, да се учим да пишем и говорим правилно. Добре е, да се събираме 2 пъти месечно и да си говорим на гръцки. Това е. Наистина бяха страхотни 5 седмици.

 

Б.Й. ( 20.04 – 25.05.2015)

…с голямо нетърпение очаквам продължение…

 

 

 

Carol Knight (Виктория Павлова): Най-сетне разбрах, че може да се учи без стрес

Курсистката на Йорданка Иванчева Виктория Павлова споделя след курса си по сугестопедичен английски език:

"Е, най-сетне разбрах, че може да се учи без стрес и притеснение, да се чувстваш умен, талантлив и сигурен в себе си. (О, и аз мога!)

Прекрасна система и най-важно е, че работи. 

Поздравления за преподавателя!

Зная колко е трудна тази мисия!

С огромно уважение и много любов! Браво!"

Отзиви на родители, чиито деца са посещавали сугестопедичните курсове на Дора Давидова

Теди Виденова, майката на Жени

„Искам да споделя с Вас за новите хоризонти, които отворихте пред Жени... и независимо, че тя сега е на само 5 годинки, вече има отношение и към музиката, и към танца... Проявява невероятен интерес към приказките, които  четем заедно и после тя ми ги разказва.... А да не говорим за огромното й желание към учене на нови и нови неща!

...

Промяната, която откриваме в Жени , след като е посещавала вече 2 сугестопедични курса при Вас е фантастична..... От една страна научаването като на игра на четене и писане, а от друга откриваме невероятен  интерес към музиката.

 Знанията, които  поднасяте, използвайки метода на сугестопедията,  развиват и чувствата, възприятията и характера на децата…Те придобиват увереност и положителната нагласа, които дават крила на малките да се преборят със страховете си  и с предизвикателствата на новото....”

Радослава Кутрянова, майка на Дими

„Курсът „Обичам да чета” беше огромно забавление и вдъхновение за моето дете. Дъщеря ми споделяше, че часовете, прекарани със сугестопеда Дора Давидова, са най-щастливото време през деня за нея. Разказваше ми, че дори да има някакви неприятности, всичко се оправя щом отиде на курс. Искаше и мечтаеше заниманията да са по цял ден. Установих, че по време на курса творческите й възможности се развиха.  В този период  дъщеря ми нарисува едни от най-красивите си и цветни картини, дори съчини три къси разказа и измисли игри на карти.

Благодаря на Дора Давидова за цялата тази любов и щастие, с които дари и продължава да дарява дъщеря ми и в следващия курс продължение „Обичам да чета и пиша”!

Споделено от майка на дете в курса на Дора Давидова

- Мамо, ти къде искаш да живееш? - пита синът ми докато вървим към детската градина.

- Как къде…? - отвръщам учудена от сериозния му въпрос.

- Ами в коя страна, защото Митко ще ходи в Португалия, а пък Катето ще замине при татко си в Лондон - Мълча и бързам да стигнем до входа на градината, за да не отговоря на въпроса му, а той нарочно забавя крачки и търси погледа ми.

- Ще ти кажа довечера - обещавам аз и се разделяме.

Въпросът обаче кънти и се блъска в главата ми. Неволно в съзнанието ми изплува стихотворението на Иван Вазов, което всички учим като малки: „Аз съм българче”. Парализира ме мисълта, че децата ни рецитират тези строфи без въобще да вярват в думите: „Българин да се наричам, първа радост е за мене”…А и как да вярват като говорим с възхита за чужди държави, завиждаме на съседите си, които заминават за Германия и тайно се надяваме да получим „зелена карта”…За миг изгубих почва под краката си, защото куплетите на Вазов като стрели атакуваха главата ми. 
Господи, аз самата избрах след дълго лутане да остана в България…Сигурно е имало ЗАЩО!? Как да убедя сина си да каже искрено:
„…син съм на земя прекрасна, 
син съм на юнашко племе.”
Оглеждам се наоколо. Какво е това „всичко българско и родно”, което „любя, тача и милея”?!

Споделено от майката на Калоян Петров, от курса на Дора Давидова “Обичам да чета”

Ann Green (Людмила Манчева): I`m very greatful to my teacher Lily Rose !

Людмила Манчева, курсистка по английски език на Йорданка Иванчева (Lily-Rose):

" I`m very greatful to my teacher Lily Rose that she help me to believe in myself when I use English language…

Сега съм толкова по-уверена, когато трябва да водя разговори на този език. Този курс ми помогна много и сега се чувствам чудесно!

За мен беше най-интересно представянето на всеки нов раздел. Направо невероятно!

Намерих много приятели. Този метод е изпълнен с любов и съм сигурна, че това преживяване ме направи по-добър човек”

Вдъхновение на един от учениците ни в края на курса по френски на нашата прекрасна преподавателка madame Mélodie (Елка Иванова)

Combien font un rêve + 35 soirées?
Колко прави една мечта + 35 вечери?

C'est le temps où les dix personnes toutes inconnues deviennent amis.
Това е времето, в което десет напълно непознати хора стават приятели.

C'est le temps où 1000 mots nouveaux nous avons appris.
Това е времето, в което научихме 1000 нови думи.

C'est le temps pour faire un voyage d'enfance.
Времето, в което направихме пътешествие в детството.

Le temps pour oublier toutes nos souffrances.
Времето да забравим всички наши страдания.

Et pour tous les merveilleux souvenirs d'ici vous Mélodie, acceptez notre grand MERCI!
И за всички прекрасни спомени от тук, Вие Мелоди приемете нашето голямо МЕРСИ!

Отзиви от курс по испански език при senorita Rosa Begoña

Querida senorita Rosa Begoña,

Скъпа госпожице Роса Бегоня,

Gracias por tus sonrisas tu gana y tu paciencia.

Благодаря за твоите усмивки, желание и търпение.

Ahora yo entiendo en español muchas cosas, gracias a ti.

Сега аз разбирам много неща на испански език, благодарение на теб.

Mil gracias por toda la felicidad que me das!

Огромно Благодаря за цялото щастие, което ми даваш!

¡Besos!

Целувки!

Julia Castillo

Хулиа Кастилио

 

¡Hola! Yo soy Lola Carmen.

Здравей! Аз съм Лола Кармен.

Con mucho amor.

С много любов.

¡Gracias por todo!

Благодаря за всичко!

Nos vemos muy pronto, yo creo.

Вярвам, че ще се видим скоро.

Estas 5 semanas juntos siempre están en mi corazón.

Тези 5 седмици заедно винаги ще бъдат в моето сърце.

Една от курсистките на Miss Shania Joy споделя своите впечатления от курса по английски език.

It was incredible. I have fun so much.

Беше невероятно. Много се забавлявах.

I have special moments with all of you.

Имах специални моменти с всички вас.

I met beautiful friends. Shania Joy is the most best ever teacher and friend.

Срещнах прекрасни приятели. Шаная Джой е най-страхотната учителка и приятел.

I can speak very well than before. (English)

Мога да говоря английски много по-добре от преди.

But more important is that I feel more confident.

Но най-важното е това, че аз се чувствам много по-уверена.

Thanks for all!

Благодаря за всичко!

It was unforgettable!

Беше незабравимо!

See you soon!

Ще се видим скоро!

 

Kate White

Кати Уайт

Любовта е в основата на "Творчеството да си родител", споделя една от участничките в курса.

Любовта е в основата на „Творчеството да си родител” - споделя една от участничките в сугестопедичния курс за хармонични вазаимоотношения с децата ни.

В часовете, прекарани в курса на Милена Каменова „Творчеството да си родител”, си дадох сметка, че всеки родител има безброй въпроси свързани с възпитанието на децата. Всички ние изпитваме безпокойство, когато виждаме промяна в поведението им. Колебаем се за решенията, които трябва да взимаме. Не сме сигурни дали се справяме добре, а винаги искаме най-доброто за тях. Страхуваме се да не сгрешим, а когато това се случи се обвиняваме за грешките си.

В курса „Творчеството да си родител” научих, че моите очи трябва да гледат с любов, дори и когато са уплашени. Разбрах, че любовта е тази, която помага да се справим с всички трудности по пътя на израстването на едно дете. И ако си даваме сметка за силата на това чувство, ще бъдем по-сигурни и спокойни в общуването с децата си. Любовта е в основата на красивото и здраво израстване. В нея е желанието да разберем детето си, способността да му отговорим по най-добрия начин, да му дарим нежността и вниманието, от които то се нуждае всеки ден. Чрез любовта ние даваме най-доброто от себе си. С нейна помощ можем да се справим с решенията и грешките си по най-добрия начин. Тя ни е нужна, за да създаваме най-добрите творения в живота си – нашите деца.

Н.М.

Jane Brucks (Юлиана Миланова), курсистка по английски език при Йорданка Иванчева

Курсът ми помогна да започна да говоря повече на английски език. Научих много нови думи, а уроците бяха много интересни и полезни за мен. 

"The techer is amazing person. She is just the best teacher that I have met... The course was just superb!"